Artikel in Sociale Zaken – 2021

Sinds 25 augustus is Paul aan de slag bij H.J. van Sabben Schuifventilatorroosters B.V.

Paul tussen de schuifventilatieroosters bij HJ van Sabben BV Schuifventilatieroosters (Foto: Jan Kok)

Hoe ben je bij dit bedrijf terecht gekomen?

“Arbeidsmakelaar Arie Visser belde mij op. Hij vroeg of ik wilde werken als monteur van schuifventilatieroosters. Ik ben niet opgeleid voor dit werk. Maar gelukkig wilde het bedrijf het mij leren. Ik ben al enkele jaren werkloos, maar ik heb veel ervaring in de techniek. Dus zag ik dit werk wel zitten Arie zorgde voor een gesprek met Henk van Sabben, de eigenaar van het bedrijf.”

Een nieuwe kans

“Ik was al enkele jaren op zoek naar een baan en solliciteerde veel. Het was soms best moeilijk om gemotiveerd te blijven. Soms heb je gewoon een kans nodig bij een bedrijf. Die heb ik nu gekregen.”

Direct aan de slag

Henk van Sabben: Wij zaten te springen om mensen. Na een prettig sollicitatiegesprek hebben we Paul aangenomen. Het kost als werkgever wat extra inzet in de proefperiode. Want iemand moet het werk nog leren. Maar Paul pikte alles gelukkig snel op. Sinds 6 september rijdt hij daarom al zelfstandig door het land voor onze klanten.’

Heb je nog een boodschap voor anderen?

“Als 50+ (Paul is 58 jaar) is het vaak moeilijker om werk te vinden. Het belangrijkste is dan om niet op te geven. Ik heb 25 jaar gewerkt bij de NS als onderhoudsmonteur spoorwegen. Daarna heb ik ook gewerkt als medewerker beveiliging en vliegtuigmonteur. Helaas duurde dat nooit lang.” Henk vult aan: “Je moet ook een baan willen vinden en je hiervoor in zetten. Paul is enthousiast en zo kan hij tot aan zijn pensioen bij ons werken.”

Veel vraag naar technisch personeel

Op dit moment is er veel vraag naar technisch personeel. U hebt niet altijd een opleiding of werkervaring in die richting nodig. Heeft u ook interesse in een baan in de techniek? Vraag dan bij uw casemanager op het Werkplein IJsselgemeenten naar de mogelijkheden.

Artikel in Raam en deur – april 2018




Ventilatiespecialist Henk van Sabben: “Revisie is beter dan vervangen”

Henk van Sabben uit Rotterdam specialiseerde zich vijftien jaar geleden in de revisie van ventilatieroosters en suskasten. Daarvóór werkte hij onder andere in de glasbranche. “Daar zag ik dat kapotte of slecht functionerende roosters vaak meteen vervangen werden door nieuwe. Een kostbare ingreep. Meestal werd de ruit vervangen vanwege verschillende hoogtematen, de zogenaamde glasaftrek, van de roosters. Dat kan ook anders, dacht ik toen”, zegt de ondernemer, die inmiddels zes medewerkers heeft en in heel Nederland actief is.

Een groot deel van de Nederlandse woningen, appartementen en utiliteitsgebouwen is uitgerust met ventilatieroosters en suskasten. Als deze verstopt, vastgelopen of defect zijn, werkt de ventilatie niet goed, met alle gevolgen van dien. “Met name bij oude gebouwen en woningen zie je dat een grondige schoonmaakbeurt of vervanging van een kapot onderdeel het defect vaak al oplost. Vervolgens kan het gereviseerde rooster weer jaren mee. Zonde om dan voor vervanging van het hele rooster te kiezen.”

Van Sabben BV reviseert meestal op locatie. “Alleen bij ernstige beschadiging nemen we het rooster mee naar onze werkplaats om het daar te herstellen. Maar in alle andere verhelpen we de storing bij de klant. Groot voordeel daarbij is dat we van binnenuit werken en het buitengevelbeeld onveranderd blijft. Daardoor blijven ook glaslatten en het verfwerk gespaard. Ook dat scheelt tijd en kosten. Bovendien is bij hoogbouw dan geen steiger of andere voorziening nodig.”

Merken en maatwerk
In het begin fungeerde Van Sabben als een soort servicepunt voor de grote fabrikanten en leveranciers van roosters. “Vaak zag je dat het bestaande onderhoud aan ventilatieroosters en suskasten zich eigenlijk beperkte tot de mechaniek. De roosters zijn van ondergeschikt belang; beetje spray erin en met een kwartiertje stond de monteur weer buiten. Of er werden onderdelen vervangen die eigenlijk niet helemaal goed pasten waardoor het rooster een deel van zijn capaciteit verloor.”

Van Sabben heeft door de jaren heen behalve veel kennis ook veel onderdelen verzameld. Niet alleen van actuele merken en modellen, ook van merken die inmiddels niet meer op de markt zijn. Van Sabben: “Ik heb een aantal faillissementen opgekocht en van de bestaande leveranciers heb ik ook onderdelen op voorraad. En heb ik iets niet in huis, dan kan ik het laten maken bij de machinefabriek naast onze werkplaats in Capelle aan den IJssel. Op die manier kunnen wij in bijna alle gevallen originele onderdelen of eigengemaakte alternatieven leveren.”

Garantie
Mede door het uitgebreide assortiment geeft Van Sabben na revisie vijf jaar garantie op de ventilatieroosters en suskasten. “In de meeste gevallen is de garantie van tien jaar die er vanuit de aannemer op zat verlopen. Maar als de basis verder goed is en wij het rooster hebben gereviseerd, kan het er weer jaren tegen. Daar durven wij wel vijf jaar garantie voor te geven.”

De groei die het Rotterdamse bedrijf heeft doorgemaakt, toont dat Henk van Sabben vijftien jaar geleden een gat in de markt aanboorde. “Vanaf het begin van het in de markt zetten van ventilatieroosters en suskasten is het een probleem om planmatig onderhoud te noteren in meerjarenplanningen”, aldus Van Sabben. Naast woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en gebouwbeheerders mag het bedrijf ook steeds meer particulieren tot zijn klantenkring rekenen.

Bron: Raam en Deur Magazine editie 2-2018 (pagina 36-37)

BUVA Nieuws – oktober 2013

Het 20.3 rooster van BUVA is een doeltreffende oplossing voor renovatie. H.J. van Sabben B.V. Schuifventilatieroosters, gevestigd te Rotterdam, past het rooster al enige jaren toe bij renovatieprojecten. “Al vanaf het eerste moment dat ik mijn bedrijf in 2002 startte, pas ik het 20.3 rooster toe. Zowel het totaalproduct als de losse componenten, zoals kopschotten, draainokken, knoppen, koorden en insectenwerend gaas, bieden uitstekende mogelijkheden om sneller en ter plaatse de klussen uit te voeren. Het uitwisselen van onderdelen levert voor de klant een tijd- en kostenvoordeel op. Alle typen schuifroosters zijn op deze manier te vervangen.”

H.J. van Sabben B.V. reviseert zo’n 2500 roosters per jaar, waarvan meer dan 25% met het 20.3 rooster worden uitgevoerd. Een speciale oplossing die ze toepassen, is bij bestaande roosters die van buitenaf op het glas zijn geplaatst, bijvoorbeeld op de tiende etage. De kit is hiervan uitgehard, waardoor het risico op glasbreuk groot is bij vervanging. Met speciale montageprofielen is plaatsing van 20.3 roosters mogelijk. Dit is een aanmerkelijke kostenbesparing omdat het glaspakket blijft zitten, er geen steiger nodig is en het schilderwerk intact blijft.

Artikel in Bouw Totaal – december 2012

logo_bouwtotaal

Waarom zou je niet meer functionerende ventilatieroosters en suskasten vervangen als ze met kleine ingrepen of een gedegen schoonmaakbeurt weer wel gaan doen waarvoor ze bestemd zijn? Een Rotterdams bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de revisie van deze bouwproducten. Henk van Sabben vertelt hoe hij ertoe gekomen is, wat zijn bedrijf allemaal doet en welke voordelen het oplevert.

Lees het hele artikel

Vlakglas Recycling Nederland Nieuwsbrief – september 2009

Recyclen in een verrassende markt: Schuifventilatieroosters
U kent ze wel. Schuifventilatieroosters die, in scholen en gebouwen, boven ramen zitten. Ze bestaan sinds 1970. Na vele jaren goede dienst, functioneren ze nu steeds minder. Dat komt door vuil, aanslag, vet, luchtvervuiling en ouderdom. Veel bedrijven besluiten daarom om de schuifroosters te vervangen. Daarbij wordt netjes gerecycled: de metalen worden gerecycled, glaslatten vormen brandstof voor ovens en het vlakglasafval wordt gebruikt voor het maken van nieuw glas.

Glas is vaak nog als nieuw
Ook al functioneren de schuifventilatieroosters niet meer god, het vlakglas onder het rooster is vaak nog als nieuw. En het zou toch zonde zijn om dit vlakglas zomaar te vervangen. Van Sabben BV dacht daar net zo over. Want het blijkt dat schuifventilatieroosters vaak helemaal niet vervangen hoeven te worden, maar kunnen worden hersteld. Door de schuifroosters te reinigen, het aluminium gaas te vervangen door gaas van RVS en door kapotte onderdelen te vervangen, kunnen de schuifventilatieroosters nog jaren mee. Ook de producenten van schuifventilatieroosters spelen in op de huidige ontwikkelingen: nieuwe schuifroosters worden zo gemaakt dat ze nu makkelijker te reinigen en te onderhouden zijn dan vroeger. Voor meer informatie kijk op www.schuifventilatierooster.nl